Eczeem

Eczeem

22-11-2020 | |

Door eczeem verliest je huid meer vocht. Daardoor kunnen stoffen van buiten binnendringen en ontstekingen veroorzaken. Goede huidverzorging is bij eczeem dus cruciaal. Gebruik daarvoor een milde crème die de huid hydrateert, beschermt en huidklachten verlicht.

Veel voorkomende eczeemklachten zijn:

- Rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid (droog eczeem).
- Vochtblaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem).
- Jeuk en een branderig gevoel.
- Infecties die ontstaan door krabben.
- Blaren door acute verergering van het eczeem.
- Pigmentverandering.

Een goede huidverzorging is cruciaal, om klachten te voorkomen en verminderen. Eczeemvrije periodes worden verlengt en het gebruik van medicatie (zoals hormoonzalf) kan verminderd worden.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidziekten met dezelfde soort huiduitslag. Het is een oppervlakkige ontsteking van de huid, waarbij de huid jeukt en rood wordt. Bij sommigen is de huid droog en ontstaan schilfers, bij anderen ontstaan blaasjes en komt er vocht vrij.

Eczeem is niet besmettelijk, maar voor de patiënt wel erg vervelend omdat het zichtbaar is en veel irritatie kan geven. De chronische huidziekte komt veel voor in alle leeftijdsklassen. Vaak speelt erfelijke aanleg een rol en het lichaam reageert overdreven op feitelijk onschuldige stoffen (allergenen).

Hoe ontstaan huidklachten door eczeem?

De klachten ontstaan door invloeden van binnenuit en buitenaf. Mensen met eczeem hebben vaak een overgevoelige huid, die sneller reageert op prikkels uit de omgeving. Er ontstaat een ontstekingsreactie op de huid, die de huidbarrière aantast. De ontsteking is in feite een reactie van het afweersysteem. Het gevolg: een geïrriteerde huid met verschillende klachten, zoals jeuk (en daardoor krabben).

De beschadigde huid kan minder vocht vasthouden en is vatbaarder voor schadelijke invloeden die van buitenaf de huid kunnen binnendringen. Er ontstaat een vicieuze cirkel van huidbeschadiging, jeuk en krabben.
Droge huid door hormoonzalf

Om eczeem te bestrijden wordt vaak zware medicatie zoals hormoonzalf voorgeschreven. In hormoonzalf zitten corticosteroïden, die werken als een afweeronderdrukker.
Bij een opvlamming (flare up) van eczeem bestrijdt dit actief de symptomen van eczeem. Er is echter een keerzijde: de hormoonzalf tast de huidbarrière aan. Na het stoppen met hormoonzalf komt eczeem vaak in alle hevigheid terug. (lees ook onze andere blog over corticosteroïden)

To Top